Lectura Cultura
  • Home
  • Publicaties
  • Webshop
  • Over ons
  • Zelf uitgeven
  • Contact
  • Voorwaarden
  • ENGLISH
Foto
Picture
Foto
Foto
Foto
Foto
Bekijk pagina's uit het boek hier >>

Gerrit Rietveld
​Weelde van de Eenvoud / Wealth of Sobriety

Een nieuw groot fotoboek van Arjan Bronkhorst. Het boek - met teksten van auteurs Willemijn Zwikstra, Marc van den Eerenbeemt en Ida van Zijl - vertelt het verhaal over architect Gerrit Rietveld en de omgang met zijn opdrachtgevers. Welke invloed hadden de opdrachtgevers op zijn ontwerpen en hoe is het om in een Rietveldhuis te wonen? In meer dan 500 pagina's en bijna 400 foto's worden de huizen en interieurs van Gerrit Rietveld zeer uitvoerig belicht, waaronder een huis in de Verenigde Staten. Ook de bewoners komen in beeld.

Fotografie Arjan Bronkhorst
Teksten door Ida van Zijl, Willemijn Zwikstra, Marc van den Eerenbeemt
Voorwoord door de kleinkinderen van Gerrit Rietveld
Vormgeving door Beukers & Scholma
​
ISBN 978 90 8213 54 66
Hardcover, 24,5x31 cm, 528 pagina's, 388 foto's, Ned./Engels 
​*TWEEDE DRUK*

Gratis verzending Nederland
€69.00 Bestellen >>​
inkijkexemplaar
Onthutsend mooi fotoboek - de Volkskrant >>
Prachtige artistieke inventarisatie - Het Parool >>
Met liefde wonen in een Rietveld - Trouw >>
Prachtboek - NRC Handelsblad >>
De weelde van de eenvoud
Gerrit Rietveld (1888-1964) begon zijn werkzame leven als meubelmaker en werd pas later architect. Het Schröderhuis uit 1924 was Rietvelds eerste huis. Het is tevens vrijwel het enige huis dat hij bouwde in de vormtaal van De Stijl. De bijna 100 huizen die hij bouwde, ademen de uitgangspunten van het Nieuwe Bouwen: ontwerpen gebaseerd op functionaliteit zonder overbodige decoraties.
 
Zijn huizen kenmerken zich door licht en ruimte. Hij was als geen ander in staat om huizen van bescheiden omvang toch ruimtelijk te doen aanvoelen. Bij het ontwerpen was soberheid een van Rietvelds uitgangspunten. Hij zei in 1958: ‘Hoe groot zou de vooruitgang kunnen zijn als men eens genoeg kreeg van deze overdaad (…) en men het geluk zou vinden in de weelde der soberheid.’

​Het was slechts een beperkte groep van klanten die de ‘weelde van de eenvoud’ aankon en bij Rietveld een avant-gardistisch huis bestelde. Zijn opdrachtgevers waren veelal kunstenaars, ontwerpers, musici, artsen, hoogleraren. Ondanks dat zijn hart lag bij de sociale woningbouw, beslaat zijn oeuvre voor het grootste gedeelte particuliere villa’s. Zelf leefde Rietveld nogal bescheiden en hij vond het ‘aardig’ dat hij door zijn opdrachten voor particuliere huizen leerde ‘hoe een mens hoort te wonen’.
​Interieurs zijn het meest kwetsbaar
De foto’s in het boek tonen verrassend intacte Rietveldhuizen. Sommige interieurs zijn in een halve eeuw tijd nauwelijks gewijzigd. Dat is zowel opvallend als hoopgevend. Want vrijwel elke nieuwe eigenaar wijzigt wel iets aan het nieuw verworven huis, waarbij de badkamer en keuken doorgaans het meeste risico lopen. Tegelijkertijd moeten we constateren dat het een beperkte selectie van huizen betreft die nog in goede staat verkeert. Van de circa honderd huizen die Rietveld ooit bouwde, is verreweg het grootste gedeelte gewijzigd. Sommige huizen zijn zo onherkenbaar geworden dat ze nauwelijks meer ‘Rietveldhuis’ genoemd worden.
Familie Rietveld werkte mee aan het boek
Wim Rietveld en Martine Eskes, kleinkinderen van Gerrit Rietveld, schrijven in het voorwoord: ‘Voor ons als kleinkinderen is dit boek zeer waardevol. De foto’s ademen veelal nog de eenvoud en sfeer zoals Rietveld zijn huizen bedoeld had. In de foto’s verschijnen ook de bewoners. Een aantal van hen behoort zelfs nog tot de opdrachtgevers van Rietveld.’​​
Bijzonder boek
Een team van 10 mensen werkte gedurende twee jaar lang aan het vuistdikke boek. Het lukte Arjan Bronkhorst om het vertrouwen van de bewoners te winnen en de interieurs op zijn karakteristieke wijze te fotograferen. Niet eerder zijn de huizen van Gerrit Rietveld zo uitgebreid in beeld gebracht. Het boek is volledig tweetalig uitgevoerd in Nederlands en Engels. Een weergaloos ontwerp van Beukers & Scholma in de vormtaal van Rietveld maakt het boek tot een waar feest.
​Over fotograaf Arjan Bronkhorst
Arjan Bronkhorst (1972) is een Nederlands fotograaf. In 2013 verscheen zijn inmiddels beroemde boek Grachtenhuizen, waarvan de eerste druk al in de eerste maand was uitverkocht. Het boek kreeg lovende recensies en werd door de Volkskrant uitverkoren als één van de beste fotoboeken van het jaar. Het boek is inmiddels in vierde druk verschenen. In 2016 verscheen het omvangrijke boek Kerkinterieurs in Nederland waarvoor Arjan 100 Nederlandse kerken fotografeerde in opdracht van Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

​Over de auteurs
Auteurs Willemijn Zwikstra en Marc van den Eerenbeemt doken in de archieven en vroegen de bewoners hoe het is om in een Rietveldhuis te wonen. Alle bewoners van de huizen zijn geïnterviewd. Sommige bewoners hebben nog met Rietveld samengewerkt. Rietveld-deskundige Ida van Zijl heeft de inleiding van het boek verzorgd waarin ze in gaat op de persoon Gerrit Rietveld en de omgang met zijn opdrachtgevers. Ze schrijft: ‘het is hoog tijd voor een nieuw boek dat de bewoner centraal stelt, helemaal in de lijn van Rietveld die vond dat een huis slechts een achtergrond voor het leven is.’

​Het boek is tot stand gekomen met steun van Stichting Auteursrechten G.Th. Rietveld, het K.F. Hein Fonds, het Fentener van Vlissingen Fonds, en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
 
bestellen
Uitgeverij Lectura Cultura B.V.
Keizersgracht 434
1016 GD Amsterdam







 

KvK Amsterdam 59236485
​BTW NL 853381823.B01

© Alle rechten voorbehouden - Lectura Cultura B.V.